Skip to content

Henkilökohtainen oppimisraportti

Aluksi

Tavoitteeni / kiinnostukseni

Tämä kurssi on pääasiassa ensikokemukset tiivimpään ryhmätyöskentelyyn. Olen aikaisemmin työskennellyt ryhmässä verkon yli, joten läsnäolotyöskentely on minulle uudempi asia. Enää ei voi vaan työskennellä silloin kun tuntuu vaan pitää olla valmis olemaan paikalla tiettynä päivänä tiettyyn aikaan sillä asenteella että pitäisi saada jotain aikaankin. Tavoitteena kurssista minulla on saada niin hyvä arvosana ja panostaa kurssiin niin paljon kuin vain pystyn, sillä uskon että tämä kurssi on yksi tärkeimmistä työelämän näkökulmasta.

Taustani / aikaisempi osaamiseni (vertaa osaamistasi opintojakson osaamis-tavoitteisiin)

Minulla on noin kuuden vuoden edestä ohjelmointiosaamista erilaisilla tekniikoilla ja kielillä. Projekteihin kuuluu front- että backend ohjelmointia, joten uskon että toimeksiannon suhteen tässä ei itsellä tule sen suurempia ongelmia. Olen myös tehnyt erilaisia projekteja yhteistyössä verkon yli, missä olen itse ollut projektin johtaja ja missä olen ollu "rivikoodari". Olen hyvin sopeutuvainen eri ympäristöihin, joten uskon ettei minulle tule ongelmaa työskennellä vähän oudommassakaan ryhmässä. Suurimmat uudet jutut minulle on dokumentaation kirjoittaminen oikeastaan kaikilta osin, sillä sitä ei tule tehtyä alustavien dokumenttien jälkeen omissa projekteissa.

Haasteeni / projektityöni

Itsellä ei vielä ole haasteita mielessä projektin suhteen.

Projektin eteneminen...

Alku / Ryhmääntyminen

Jakautuessamme ryhmiin ensimmäinen pelkoni oli, että meinasin joutua perjantaipäivän ryhmään. Onneksi torstaihin lisättiin yksi ryhmä ja ei tarvinnut enää panikoida perjantain suhteen.

Ryhmä, johon minut asetettiin on todella hyvä, tunnen hyvän osan ryhmästä ja varsinkin valittu ryhmänjohtaja on minulle tuttu. Voi luottavaisin mielin aloittaa projektityöskentelyä.

Sprintit 1 ja 2

Projektin alkuun saantia. GitLabin opiskelua, paljon issueita. Kurssilla tehtiin heti selväksi että issue trackeriä kannattaa käyttää boardsin päälle ja sen huomaa, sillä näitä issueita on ihan valtava määrä. Poikkeaa vähän omasta normista, missä issueita olen vain pääasiassa käyttänyt ongelmakohtien ilmoittamiseen enkä niinkään TODO-listana. Homma kuitenkin tuntuu vielä pysyvän kasassa eikä ongelmia tunnu olevan.

Sprintti 3

Viikko kului pääasiassa ryhmän sivustoa luodessa visual designerin kanssa, olen todella tyytyväinen sivuston ulkoasuun nähden. Harmittaa, että jouduimme heittämään alkuperäisen suunnitelman roskakoppiin designin muutosten takia, ei ole kivaa heittää muiden tekemää työtä pois.

Sprintit 4-6

Dokumentaation tekoa. Erittäin paljon dokumentaation tekoa. Tehtävänä oli pääasiassa tehdä käyttötapauksia (use-case) ja suunnitella ohjelmiston teknistä puolta. Dokumentteja tehdessä tuntuu, että puolet kirjoitetuista dokumenteista unohtuu viimeistään koodauksen aikana, sillä dokumentteja on paljon eri paikoissa (vaikkakin ne on linkitettynä vaatimusmäärittelyyn) ja dokumenttien läpi kahlaaminen on todella työlästä. Kaikki mitä on pyydetty on kuitenkin kirjoitettu ja toivottavasti se kuitenkin jää edes kirjoittajan takaraivoon että mitä ohjelmassa olisi tarkoitus olla ja miten ohjelman olisi tarkoitus toimia.

Koodausvaihe

En koodausvaiheen aikana kirjoittanut oppimispäiväkirjaa, sillä se vain unohtui ihan täysin. Tämä osio tulee siis hieman jälkiajatuksina sprinteiltä 7-15.

Alkuvaiheessa tehtäväni oli luoda sovelluksen taustapalvelut, tätä varten loin uuden repositorion, jotta voisin hyödyntää palvelimen puolella pm2 -kirjastoa. Mielestäni onnistuin työssä hyvin, mikä näkyy siinä että palvelimen toiminnallisuutta ei tarvinnut muuttaa kuin hyvin pieniltä osin siinä vaiheessa kun oli aika kirjoittaa ominaisuuksia käyttöliittymään.

Ensimmäiset ongelmat alkoivat ilmestymään tässä vaiheessa kun yksi ryhmän jäsenistä alkoi tulemaan torstaisin harvemmin paikalle, ilman kauhean hyviä syitä. Myöhemmin loppui kyseiseltä henkilöltä myös panostus projektin tekoon ja täytyi vain todeta, että joudumme jatkamaan työtä ilman häntä.

Palvelimen teon jälkeen siirryin työskentelemään käyttöliittymän puolelle. Silloin kun aloitin työskentelyn, oli käyttöliittymä hyvin karun näköinen joten otin vastuukseni käyttöliittymän ulkoasun teon. Samalla työstin käyttöliittymään säätiedostusten ja aika-liukuvetimien yhteen kytkennän. Lopputulos on mielestäni todella hyvännäköinen, varsinkin sen jälkeen kun saimme liitettyä visual designerin tuottamat kuvat työhön.

Sain omat hommani tehtyä noin sprintillä 12, jonka jälkeen siirryin tukemaan muuta projektiryhmää heidän työskentelyssä. Työnkuvani oli tässä vaiheessa eri ominaisuuksien hiomista, eri ominaisuuksien integroimista kokonaisuudeksi ja muiden ryhmäläisten auttamista.

Aivan lopuksi työstin noin kymmenen testiä valmiiseen tuotteeseen Robot Frameworkin avulla, näistä testeistä ei loppujenlopuksi ollut oikeastaan muuta iloa kuin se, että pääsin yhdestä henkilökohtaisesta harjoituksesta helpommalla.

Lopuksi

Kurssi oli aikalailla sitä, mitä siitä odotinkin. Pääsin kokemaan projektityöskentelyä "tiiviimmissä" olosuhteissa. Alkuperäinen pelko, siitä että jotkin dokumentit katoaa unholaan kävi toteen. Ei projektin aikana kauheasti tullut enää katsottua esim. käyttötapauksia, vaikka olisi joskus pitänyt. Onneksi ne kuitenkin oli takaraivoon jäänyt edes jollain tapaa.

Kokonaisuudessaan kurssi oli kuitenkin erittäin positiivinen kokemus. Issueiden määrä aiheutti hieman stressiä aina välillä, muttei kuitenkan liikaa kokonaisuutta katsoen. Vaikken asettanut itselleni alussa sen erityisemmin tavoitteita, koen että opin erittäin paljon ohjelmistotuotannon eri vaiheista, ryhmässä työskentelyä ja varsinkin testauksesta ja sen automatisoinnista.

Töitä projektin eteen tein todella paljon ja koen, että täytin kurssin oppimistavoitteet. Täten arvosanaehdotukseni kurssista on 5.